top of page
Vargtoner-omslag-web.jpeg

Vargtoner och konsten att tysta en musiker 

(augusti 2024)

 

Är det nu, med sin nya cello, som Karin Nylander ska våga sig på en comeback som solist? Men instrumentet är en mystisk och opålitlig partner. Hon måste fråga sig:  vem följer egentligen vem, vem spelar på vem? En roman om uppbrott och pånyttfödelse, och om priset som betalas för sinnesro.

 

Cellon kom till under märkliga omständigheter och ingen kände längre till dess existens, men mycket talar för att den cello som hon fått i sina händer är en tidigare okänd Öberg, tillverkad av Johan Öberg i Stockholm 1769.

 

Instrumentets egenskaper och egensinne går utanpå allt hon upplevt under sin musikerkarriär. Den förändrar hennes spel, men också hennes person – för relationen mellan musiker och instrument är lika komplicerad, djupgående och skör som den mellan människor. I spåren av det unika instrumentets historia börjar samtidigt märkliga berättelser framträda. 

Vargton (ty: Wolfton) är ett missljud som i vissa lägen uppstår när en strängs svängningstal kommer nära själva instrumentkroppens eget svängningstal. Det

ger tonen en obehaglig klang som kan påminna om en vargs kvävda gnyenden, eller ylanden. Fenomenet förekommer hos alla stråkinstrument, men särskilt hos cellon.

bottom of page